Blog

A kristálytiszta tavivíz záloga - uvc

Aquafarm
2021.11.30 10:00
A kristálytiszta tavivíz záloga - uvc

Mindenki kristálytiszta vizet szeretne tavába, akváriumába, ugyanakkor mindenki azt szeretné ha halai és egyéb tavi élőlényei maximálisan egészségesen, és életerőben bővelkedve válhatnának szemlélhetővé. E célkitűzésben segíthet az alább bemutatásra kerülő technikai berendezés, mely kis helyigénye ellenére manapság már szinte nélkülözhetetlen is a kerti tavak szűrése során, és egyre nagyobb teret hódít az akvarisztikában is. Nézzük hát tulajdonképpen mit is takar a kifejezés „UV-C szűrő”, illetve egyáltalán szűrésről van szó ez esetben?

A felmerülő kérdés második felére a válasz röviden megadható: nem, nem fizikai vagy kémiai szűrésről van szó, de még csak nem is biológiai szűrés az ami történik! Mint köztudott az UV fény egyes tartományainak eltérő élettani hatásai vannak- említhetők a különféle hullámhosszúságok megnevezései is, úgymint:

  • UV-A: hullámhosszúsága 315-400 nanométer közé esik, a Föld felszínére legnagyobb mértékben beeső összetevő. Bőrrákot is okozhat, bőrünk barnulását csak a melanin oxidálásával rövid időre fejti ki.

  • UV-B: 280-315 nm közötti elektromágneses sugárzás, az ózonréteg nagy részét el is nyeli. Elősegíti a D vitamin képződését, és szervezetünk a melanin pigmentek képződésével védekezik ellene. Természetesen ez is okozhat bőrrákot, illetve az erős napsugárzás még a szemünket is károsíthatja.

  • UV-C: számunkra ez esetben ez a 100-280 nanométeres tartományba eső fény a legfontosabb most! A földi légkör teljes egészében elnyeli, csak a légkört elhagyva kell ellene védekezni- mi azonban itt fogjuk alkalmazni, hiszen erőteljesen karcinogén hatásról beszélünk. Ez a csíra és baktérium ölő hatás az ami bennünket igazán érint, ennek apropóján íródik e kis cikk is…

 

uvc-fenyspektrum

 

Az UV-C fény is úgynevezett ibolyántúli sugárzás, ebből ered a rövidítése is: ultraviola, rövidítve UV fényről beszélünk.

De nézzük meg hogy miként fejti ki hatását az UV-C szűrőinkben keletkező fény: mivel a baktériumok és egyéb kórokozók DNS-ét roncsolja így feltétlenül alkalmas fertőtlenítésre, akár szennyvizek vagy ivóvíz tekintetében is! Az egészségügyben is elterjedten használják e csíraölő hatását, de az ivóvíz kezelésében is számottevő szerepet kap-megakadályozza például az ún. gócpontok kialakulását is. Széles körű felhasználására jó példák a lakásokban, éttermekben, iskolákban, és más intézményekben való használatuk is- de a gyógyszeripar, állatfarmok stb. is eredménnyel használják. A felsorolás szinte a végtelenségig folytatható lenne, azonban már ennyiből is meggyőzően láthatjuk: ha a bevezetőben leírt törekvést-kristálytiszta egészséges tó és akváriumvíz- elérni is szeretnénk, bizony nagy segítségünkre lesz e berendezés!

Sokszor a fénymennyiség növekedésével, és a tápanyagok felhalmozódásával megfigyelhető dísztavaink, fürdőtavaink vizének előbb opálossá, majd átláthatatlanná válása-ez szintén jellemző olyan akváriumokban melyek erős terhelésnek vannak kitéve, netán a gyakorló haltartó még nem szerzett elég jártasságot a hobbiban. Az esetek nagy többségében megfigyelhető az algák, gombák, sőt a kórokozók csírasejtjeinek megjelenése is, igaz nagy részben ez csak mikroszkóp alatt szembetűnő. A felületes szemlélő ekkor csak azt érzékeli, hogy úgymond „valami baj van” a vízzel, valamit tenni kellene! Hogy ne kelljen vegyszerekkel terhelnünk a vizet ismét adódik a lehetőség: használjuk az UV-C szűrőnket!

uvc-dozis

 

Itt máris előjön azonban az avatottabb kollégák számára az ellentmondásnak tűnő adatok/ajánlások sora, ezért térjünk ki röviden a biológiai szűrés és az UV-C összeférhetőségére is! Mint fentebb láthattuk ez a fény nem válogat sajnos-bizony leöli, megsemmisíti a hasznos bontó baktériumainkat is ugyan úgy, mint a kerülendő algákat, kórokozókat stb..akkor hogy lehet, hogy mégis ajánlott ez a szűrő? A kérdés teljesen jogos, de szerencsénkre nem a két szélsőség között kell választanunk! Igenis létezik egészséges tó és akvárium UV-C szűrés mellett is, és természetesen erőteljes szűrőbaktérium telepek is kialakulnak a használat mellett is-elmondható hát, hogy az UV-C szűrők használata nem zárja ki a biológiai szűrést!

Nem zárja ki-de vajon miért? A választ akár röviden is megfogalmazhatnánk, ám úgy vélem nem árt ha együtt jutunk el hozzá- nézzük mit ajánl a szakirodalom?

Nagy általánosságban növényes tavaknál az elfogadott irányszám 1Watt/ köbméter víz, míg halas medencéknél 1 Wattot már 500-700 liter vízhez ajánlunk. Ez egyértelműen az UV-C szűrőnk leadott teljesítményét jelöli, tehát a tavunk űrtartalmának megfelelően magunk is kiválaszthatjuk…ha elbizonytalanodnánk bizalommal forduljunk kereskedőnkhöz, egészen biztos hogy szívesen fog segíteni, hiszen a siker közös érdekünk!

Milyen teljesítményben állnak rendelkezésünkre ezek a szűrők, egyáltalán lesz nekünk megfelelő? Ez minden kétséget kizáróan nem fog problémát okozni- rendelkezésre állnak

5, 7, 9, 11, 18, 24, 36, és 55 Watt teljesítményű UV-C csövek, kiépíthető hát ezek szorzóival szinte bármekkora rendszer!

A taglalt téma másik összetevője még a szűrőt üzemeltető szivattyú teljesítménye is, hiszen az általa szállított víz kerül kapcsolatba az UV-C fénnyel. Megfelelő összeállítás jó összehangoláshoz is vezet- itt az irányszám a tó űrtartalmának óránként maximum 55%-át átmozgató szivattyú teljesítmény. A leölt mikroorganizmusok kiszűrése majd a szűrőnk dolga lesz – itt nem részletezzük.

Íme a válasz már készen is áll: mivel a szivattyúnk megfelelő mennyiségű vizet szállít, a szűrőnk szintén megfelelő teljesítménnyel „világítja le” azt, kialakul egy csodásan tiszta víz, mégis erőteljes biológiai szűrés mellett! Ugyanis a növényzetben, a szűrőszivacsokon, az aljzatban stb. megtelepedett szűrő baktérium telepek nem kerülnek kontaktusba az UV-C fénnyel, csupán csak a vízben szabadon lebegő példányok. Nagy általánosságban még egy végső adat: az effajta UV-C szűrők a vízben lebegve mozgó-sodródó bármiféle mikroorganizmusok 99%-át pusztítja el a fent taglaltak okán. Ugye meggyőző?

Teendők, karbantartás: miután megelégedéssel használjuk a megvásárolt szűrőt, egyértelműen némi karbantartásra is fog szorulni időnként! Azonban ne nagy dolgokra gondoljunk- a készülékek megalkotásánál/tervezésénél a gyártók is gondolnak a kisebb műszaki felkészültségű felhasználókra, így a konstrukciók a szükségesnél semmivel nem bonyolultabbak. Már biztosan nézegettük a szűrőnk dobozkáját, ismerkedtünk a berendezéssel ugye? Segítségül szolgálhat számunkra az úgynevezett „robbantott ábra” is, erről nagyszerűen megismerhetjük a szűrőnk belső felépítését annak megbontása nélkül is. Rendkívül ajánlott is egyébként a szétszerelés előtti ismerkedés, hiszen egy több darabból álló berendezésnél számos illeszkedő felület, számos kötési pont található! Tájékozódjunk, hogy hol milyen összeszerelést alkalmaztak- a meneteket ugye tekerni kell, az „O” gyűrűs tömítések csak enyhe csavaró mozgást-vagy azt sem- igényelnek, ugyan így széthúzhatóak a finoman illesztett felületek is. Ha bárhol a szükségesnél nagyobb erőre lenne szükség inkább még egyszer gondoljuk át a dolgot, semmint hogy a készülékben vagy magunkban kárt tegyünk! A tömlőcsatlakoztatási pontok nem szolgálhatnak nagy erők közvetítésére-de megnyugtatásul: általában nincs is erre szükség.

A nyári hónapokban havonta egy alkalommal percek alatt szétszedjük, kitisztítjuk a szűrő belsejét…ezt egy kissé részletezzük is! Miután szétcsavartuk-széthúztuk a berendezést láthatóvá válik a „lelke”, maga a fénycső is. Nyomatékosan felhívom a figyelmet arra, hogy ezt soha se fogjuk meg szabad kézzel, hiszen a felületre tapadó bármilyen szennyeződés-a legkisebb leheletvékony zsírréteg akár-nagy mértékben csökkenti annak élettartamát! Talán a legjobb ha most ezt benne is hagyjuk a foglalatban, hiszen körültekintő cserékkel csak tavasszal fogjuk ezt kicserélni. Ha már az izzóknál tartunk okvetlenül említést érdemel a csere periódus mely évente, éspedig tavasszal esedékes! Kis rátartással ugyan még használhatnánk egy rövid időszak erejéig, azonban ha megvan az új izzó használjuk, cseréljük ki azt. Mivel a fejlődés e téren is töretlen nagyon ajánlott a megfelelő foglalatú, adott teljesítményű csövek időbeni beszerzése, akár előrendelése is (semmi baj nem lehet ha előre megveszünk pár szezonra valót).Akvarisztikai felhasználókról sem megfeledkezve még egy adat: gyári ajánlás szerint 8000 üzemóra használat után mindenképpen ajánlatos a csőcsere-annak dacára hogy világít még! A germicid hatás érdekében tartsuk be az ajánlást, sikerünk így garantált lesz.

A tisztításhoz visszatérve: miután kihúztuk a csövet is tartalmazó egységet megpillantjuk a kvarcüveg csövet, mely az izzó, és a műanyag-egyes modellek esetében rozsdamentes acél-készülékház között hivatott elválasztani a vizet. Ennek belső felületét elég ha szárazan kitörölgetjük, a külső-tehát a „vizes”- oldalát viszont szükséges alaposan letisztogatni. Rajta egyféle filmréteg alakulhat ki a használat során, ennek eltávolítása igen fontos feladatunk! Ha vízkő réteget is találunk a barátságos ecet-sósav nem!- használata ajánlott, ez is elboldogul- cserébe nem veszélyes, csupán kicsit illatos. A takarítást folytassuk a teljes belső felületen-tehát a készülékházon belül is!-, majd mielőtt összeszereljük különösen a kvarcüveget zsírtalanítsuk is. Mindenképpen ajánlott az üveg belső felületének szárítása, ezzel elkerüljük hogy a légmentesen zárt térben az izzó hőjétől pára keletkezhessen. A körültekintő összeszerelés után még egyszer alaposan ellenőrizzük az eredményt, majd ha biztosan záródónak ítéljük meg akkor ráengedhetjük a vizet is.

Felhívnám a figyelmet arra, hogy vízáramlás nélkül soha nem kapcsoljuk be tartósan az UV-C szűrőnket mert szerencsétlen esetben az károsodhatna is! A sok modellnél meglévő ellenőrző ablakocskán át láthatjuk ha megfelelően üzemel a berendezés, ezért okvetlenül kerülendő a nyitott készülék bekapcsolása-szemsérülést okozhat a fény! Pár esetben tapasztalható, hogy a vevő a legelső karbantartás során úgy érzi valami nem sikerült-már kicserélte az izzót, de az nem világít! Ugye nem tetszett összeszerelni, és a fenti jóakaratú intelem ellenére áram alá tetszett helyezni? Nos újabb generációs UV-C szűrőink már el vannak látva egy biztonsági mikrokapcsolóval, mely csak akkor engedi bekapcsolni a készüléket ha a fedelek zárt állapotban-tehát összeszerelve-vannak. Ez a felhasználók érdekeit szolgálja, kérjük ne iktassa ki, és saját biztonsága érdekében ne módosítsa!

Egész szezonban a 24 órás használat során bizony komoly munkát végzett e kis berendezés-ahogy azonban közelítenek a hűvösebb napok ősszel neki is engedélyezhetünk pihenőt. Észlelhetően egyre kevesebb alga stb. képződik, vizeink egyre tisztábbak-így hát a hűlő vízben egyre kevesebbet is kell használnunk az UV-C szűrőnket. Ebben az időszakban akár már időkapcsolóval is limitálhatjuk a bekapcsolások idejét és hosszát, sőt amint 10 fok alá csökkent tavunk hőmérséklete már ki is kapcsolhatjuk őt. Ha jönne a tél ideje gondoskodnunk a fagymentes helyre való betárolásról is, és lassacskán egész tavunkat téliesíthetjük is…ez a szezon a szűrőnk számára véget ért. Ilyenkor se feledkezzünk azonban meg róla, és kiérdemelt pihenője közben takarítsuk meg, rendeljünk hozzá újabb izzókat, vizsgáljuk meg hogy a következő szezonban is megfelelően fog-e működni. Végül aztán hagyjuk, hogy ő maga is „megnyugodva téli pihenőre térjen”, és ismerjük el: játékszernek tűnő, de professzionális eszközünk! Szükségünk van rá…

Legfrissebb szakmai cikkeink

Árukereső.hu
argep.hu